Annons
6 april 2011

Hjälp barnen att få bra matvanor!

En ny studie, publicerad i tidskriften Obesity antyder att barnen påverkas av om föräldrarna ler och verkar tycka om det som ska ätas. Forskarna fann att hur mycket barnen ville äta av en viss mat var påverkad av känslor som visas på bild av människor som äter just den maten. ..

Foton av människor som glatt äter ett barns favoritmat gjorde att barnen ville ha ännu mer av maten, medan ett foto av en person som hade ett utryck av avsky av samma mat tenderade att göra att barnen ville ha mindre av just favoritmaten. Ett barn som inte tyckte om en viss mat, men såg någon som gillade maten, gjorde fler försök att prova livsmedlet.

I en annan studie som publicerades i slutet av 2008 såg man liknande resultat. På ett enkelt sätt kunde föräldrar öka frukt- och grönsaksintaget hos barnen och det genom att äta mer själva. I denna studie fann forskarna att när föräldrar ökade sin egen konsumtion av frukt och grönsaker ökade också barnens konsumtion. För varje extra portion frukt eller grönsak som föräldrarna åt, så åt deras barn en extra halv portion.

Det här visar att föräldrar har ett enormt inflytande på vad deras barn äter. Dessa två studier visar att detta inflytande sträcker sig från att helt enkelt göra frukt och grönsaker tillgängliga för sina barn, och till att visa sin egen njutning av att äta en hälsosam kost.

Vi som är föräldrar kan forma våra barns matvanor och hjälpa dem att utveckla en sund inställning till mat. Men var noga med att inte skicka blandade signaler. Var inte den mamma som insisterar på att hennes barn äter frukost och sedan hoppar över måltider själv eller pappa som säger åt sina barn att äta alla sina grönsaker och själv inte äter dem. Försök att äta samma mat som dina barn! Om du absolut måste gå på en diet eller äta mindre energirikt så tillsätt lite extra fett i barnens mat. Jag vill förbjuda kommentarer som : ”Nej mamma bantar, jag måste äta något annat” ”Pappa blir tjock av den maten och måste äta något annat” osv…

Här är några goda råd till föräldrar:

– Visa barnen hur roligt hälsosam mat kan med kommentarer som ”Wow, vad det smakar gott!” eller ”Titta vilka härliga färger!”

– Föregå med gott exempel genom att vara en god förebild. Ät på det sätt du vill att ditt barn att äta. Välj ett utbud av hälsosamma livsmedel från alla livsmedelsgrupper, äta med måtta och låt det bli en vardagsrutin.

– Förbjud inte livsmedel. Barn kommer att stöta på kakor, chips och andra godsaker när de är borta från hemmet. Låt dem utforska, men samtidigt lära dem vad deras kroppar behöver. Målet är att äta en varierad kost, som gör det möjligt för mindre nyttiga livsmedel att få plats då och då.

– Låt barnen komma in i köket. Från tidig ålder, involvera barn i matlagningen. Barn älskar att få vara med; de älskar känslan att få hjälpa till och skapa. Om de känner att de är en del av matlagningen, blir de också är mer benägna att prova den färdiga maten.

– Skär flera frukter och skapa en fruktsallad, eller fruktspett. Att få använda små pinnar att äta med kan göra att det smakar godare.
Lycka till!
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar