Annons
26 februari 2011

Hjälp – är ämnesomsättningen förstörd?

Hej!

Jag har sedan åtta veckor tillbaka använt mig av Viktklubb för att gå ner i vikt. Enligt programmet skulle jag kunnat vara åtta kg lättare vid det här laget. Jag har bara gått ner 2.5 kg och står still nu, plus eller minus hela tiden. Vad är det som är fel? Jag äter 1300 kcal per dag i bra mat, inte skräp. Jag tränar gym – oftast två gånger i veckan och går kortare promenader varje dag. Just nu väger jag 71 kg och är 158 lång. Förra veckan vägde jag 70.7 och veckan innan det 70.8, så det var i alla fall en förbättring, men nu gick det upp igen. Det här är irriterande för mig, men efter lite research på internet har jag läst att det kan vara svårare för så kallade jojobantare att gå ner i vikt för deras förbränning har blivit rubbad eller något? Jag har gått ner 15 kg en gång, sen upp 10, sen ner 7, sen upp femton, sen ner lite sen upp igen, SEN köpte jag ett medlemskap på viktklubb.
Jag vet inte vad som är fel, men det är speciellt viktigt för min psykiska hälsa att jag går ner i vikt. Jag är stressad över skolan kanske, sover lite för lite. Har en depression, lite ångest. Kan det vara därför? Är det så bidragande för vikten?

Tacksam för alla svar!

Hej!
Du borde egentligen kontakta Viktklubb eftersom det är svårt att uttala sig om deras upplägg. Men det jag känner till så rekommenderar de kolhydrater med mycket fiber och fullkorn, mycket grönsaker och rotfrukter, samt oljor och allt det är bra alternativ.

Nu kanske jag skriver något som gör dig arg men först och främst måste du rannsaka dig själv och din kost! Blir det verkligen bara 1300 kcal varje dag? För som du skriver borde du ha rasat i vikt. Är du helt ärlig mot dig själv och följer den rekommenderade mängden varje dag? Skriv ner det du äter under en vecka och se efter, det är lätt att det blir mer än det man tänkt sig.

Om det stämmer så tycker jag till och med att 1300 kcal är aningen för lågt och tycker att du borde kunna ligga på ca 1600 kcal och ändå gå ner i vikt. Tyvärr kan kroppen börja bromsa om du ligger för lågt i energiintag och dessutom jojobantat. Om man ”svälter sig” och äter alldeles för lite, speciellt kolhydrater kan kroppen sänka sin viloämnesomsättning och det skulle kunna vara en anledning till svårigheten att gå ner i vikt. En annan bidragande orsak till din minimala viktnedgång kan också vara depressionen. Eftersom en depression påverkar hela ditt välmående så påverkas också vikten av det. Mycket stress och lite sömn kan dessutom leda till utebliven viktnedgång.

Om det är så att du är ärlig med din kosthållning och inte får i dig mer än 1300 kcal per dag, så är mina rekommendationer att öka intaget av mat under en period och se vart det leder. Ät mycket grönsaker och rotfrukter som du fyller halva tallriken med och ta sedan 1/4 med kolhydrater som ris, pasta och potatis och 1/4 protein. Jag vill också att du samtidigt ökar din träning. Jag vill att du får igång kroppen och får fart på förbränningen. Kanske får du acceptera en liten viktökning när du börjar öka matintaget men det är ok, för sedan kommer kroppen att släppa efter och du borde börja gå ner 0,5 kg per vecka. Du kan även använda recepten på sajten och få hjälp med bra recept! Du bör inte räkna meden större viktnedgång än 2 kg på en månad och det ska inte gå snabbare för då är det ingen bra viktnedgång. Fortsätt med gymträningen, och du behöver få in konditionsträning så som cykling, raska promenader, löpning, skidåkning, step mm. Du kan börja med att gå minst 30-40 minuters promenader varje dag samt försöka gå på ett meditativt yogapass varje vecka. Yoga kan få ner din stressnivå och i kombination med ökad motion få dig att sova bättre. Låt det här nu ta sin tid! Försök också att öka din vardagsmotion så mycket du kan. Så fort du har möjlighet så gå i trappor, parkera bilen långt ifrån affären och gå en 10 minuters promenad efter lunchen. Det går utmärkt att få in lite plusmotion framför tv´n varje kväll: Kör en gång av varje övning men så många du orkar: knäböj, situps, rygglyft, höftlyft och armhävningar.
Ge inte upp utan kämpa på! Du fixar detta!

Mvh Susanne

Kommentarer

 1. Linda,  08 mars, 2011 15:05

  Känner precis igen mig i detta att inte gå ner, har ätit viktväktarmat i 8 veckor nu och ”bara” gått ner 4 kg, och då ska tilläggas att de sista 2 veckorna så har det stått still. Hur lite ska jag äta egentligen, gör min kropp inte av med lika mycket som de flesta andras? De flesta verkar ju gå ner jättelätt med Viktväktarna. Tränar på gym 2 ggr i vecka och är ute o går med stavar minst 3 ggr i veckan. Kan det vara så att musklerna väger en del så att de tar ut vikten som jag går ner i fett? Men jag märker ju inget på kläderna heller…snart less på allt detta!
  Kan det ta ett tag innan kroppen fattar o ställer sig på sparlåga o inte vill släppa iväg sitt fett?
  Linda

 2. Susanne Gustafsson, dietisten,  04 april, 2011 13:53

  Hej Linda,
  Jag tror du måste låta tiden gå och att gå ner 4 kg på 8 veckor innebär en bra viktnedgång. Prova du med att öka intensiteten i träningen med stavarna så att du får upp pulsen lite mer än vanligt! Muskler väger mer än fett och det bästa du kan göra är att använda ett måttband och mäta tex lår, armar, midja. Då ser du förändringarna bättre! Se det som små trappsteg i rätt riktning, ibland fastnar man ett tag på en platå för att sedan fortsätta åt rätt håll igen! Bara kämpa vidare och ha inte för bråttom. Lycka till!
  Bästa hälsningar
  Susanne

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar