Annons
4 mars 2011

Godisråtta = miljöbov?

Är du en person som värnar om miljön? Sopsorterar med mera? Det är toppen för vi behöver alla bli bättre på att ta hand om miljön. Om du samtidigt är en godisråtta, kanske du får tänka om…

Det är första gången som godisets påverkan på miljön har analyserats. Studien är gjord på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket och baseras på livscykelanalyser av godis, chips och läsk.

Av de undersökta varorna har läsken den minsta miljöpåverkan. Den visar bland annat att ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.
Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det intressant att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött.

Genom att sluta äta godis månar du om miljön men också dig själv! Du slipper dessutom få i dig en massa energi utan näringsämnen. Slå två flugor i en smäll och sluta ät godis!

Mörk choklad är ett lite bättre alternativ både för dig och miljön!
Skön helg!

Läs mer om:  chips, choklad, energi, godis, miljön

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar