Annons
6 maj 2011

Gillar du salt?


Du är inte ensam! I Sverige konsumerar vi idag två till tre gånger mer salt än vad som är rekommenderat. Vi svenskar äter 10 till 12 gram salt per dag och rekommendationen är 5 till 6 gram , vilket är ungefär lika mycket som en tesked. Det finns ett starkt samband mellan högt intag av salt och högt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för att man ska drabbas av hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och skador på njurarna.
Alla är vi saltkänsliga men graden av känslighet, det vill säga hur mycket blodtrycket stiger när saltintaget ökar respektive minskar vid ett lägre saltintag, varierar mellan individer. Det finns en genetisk faktor som gör att vissa påverkas mindre av ett högt saltintag.

Det är så lätt att vänja sig vid den salta smaken och öka saltandet succesivt. Men det går också lätt att vänja sig vid mindre salt genom att minska dramatiskt och sedan hamna på en lagom nivå. Jag har hört många historier om hur personer som blivit inneliggande på sjukhus vant sig vid en mindre mängd salt i sjukhusmaten och sedan kommit hem och fått en chock. Sambon/hustrun/mannen i hemmet saltar som vanligt och den som legat på sjukhus kan knappt äta maten på grund av den salta maten!

I studier där man gjort en kostintervention med reducerat saltintag, som t ex DASH-studien och den svenska SARAH-studien, såg man en signifikant blodtryckssänkning hos både de med högt blodtryck och de med normalt blodtryck.

60–70 procent av allt salt vi får i oss kommer från färdiga livsmedel så som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat. Den mängden salt är ju svår att styra över. Livsmedelsverket gör ett arbete tillsammans med livsmedelstillverkarna för att sänka mängden salt i färdiga livsmedel. Tanken är att salthalten successivt ska minskas under fem år.

Känner du att du behöver minska på saltintaget? Nyckelhålsmärkta livsmedel kan vara bra att köpa eftersom de inte får innehålla mer än en viss mängd alt. Här kommer några andra råd:

• Minska mängden salt i matlagningen. Tänk på att även sojasåser och buljong innehåller mycket salt.
• Smaksätt med färska örter eller örtkryddor i stället. Se upp med kryddblandningar som ofta innehåller mycket salt.
• Sätt smak på maten med vitlök, ingefära, chili, citron, lime och rött eller vitt vin.
• Byt ut vanligt salt mot mineral- eller örtsalt, som innehåller mindre mängd natrium.
• Byt ut det extra saltade bordsmargarinet och ät mindre av salt snacks.
• Salta inte extra på maten!

Lycka till i saltrensningen!
Trevlig helg!

Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar