Annons
19 april 2010

GDA-märkning gör godis och snacks till rena hälsomaten

GDA står för Guidance Daily Amount, vägledande dagligt intag, eller del av rekommenderat näringsintag under en dag. Det är olyckligt att energitäta livsmedel, till exempel godis och snacks, märks med GDA, eftersom det inte är något vi bör äta varje dag. GDA har tagits fram av livsmedelsindustrin. Värdet anger varans bidrag till några viktiga näringsämnen som en vuxen kvinna bör konsumera under en vanlig dag. Andelen beräknas på ett dagligt energiintag av totalt 2 000 kalorier. Märkningen togs fram efter att brittiska myndigheter för några år sedan tog fram en ny tuff hälsomärkning för att möta fetmaepidemin. Den var utformad som ett trafikljus där skräpmat med mycket fett, socker och salt märktes med ett rött stoppljus. Jag tycker att det låter jättebra!

En studie gjord av det brittiska livsmedelsverket visade att sex av tio konsumenter missförstod GDA-märkningen medan bara två av tio missförstod trafikljusen. En annan studie visade att varannan britt inte klarade av den procenträkning som GDA-systemet bygger på.

Jag tycker inte att GDA är ett bra sätt att hjälpa konsumenten utan förvirra. Jag tror att stoppljusen skulle hjälpa oss att välja bättre livsmedel och främja hälsan. Men det är klart att vissa onyttiga livsmedel inte skulle sälja så bra och det gillar så klart inte livsmedelsindustrin.

 Hälsningar Susanne
ps vill du läsa mer? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/markning-gor-godis-till-rena-halsokosten_4376937.svd


Kommentarer

  1. Godis kungen,  05 april, 2011 21:06

    Vi måste vara tydligare när det kommer till innehållsförteckningar, väldigt viktigt! för alla skull 🙂

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar