Annons
28 mars 2011

Går inte att lita kosttillskott!

Kosttillskott säljer bra: 2010 såldes kosttillskott i Sverige för 2,4 miljarder kronor. Många letar efter den mirakelkuren som ska sätta fart på förbränningen och ge en snabb och konstant viktminskning. Nu har livsmedelsverket har genomfört en studie av 43 kosttillskott inköpta från åtta svenskspråkiga webbsidor. Det här för att se hur väl kosttillskotten uppfyller märkningskraven för livsmedel och dels hur vanligt det är att ämnen med kända biverkningar ingår. Livsmedelsverket kunde visa stora brister. Livsmedelsverket skriver att antingen så struntar man i reglerna eller så har man inte kompentensen som behövs. Det här gör att man som konsument faktiskt inte har en aning om vad man faktiskt stoppar i sig när man väljer att äta kosttillskott, och man kan bli lurad och till och med skadad av intagen.

I undersökningen valdes kosttillskott ut med påståenden om viktminskning eller prestationshöjande egenskaper. Man tog även med enstaka produkter med förväntat smärtlindrande eller potenshöjande verkan. Många letar efter kosttillskott som ska öka fettförbränningen så det är bra att livsmedelsverket gjorde den här kontrollen.

Bara 2 av 43 förpackningstexter uppfyllde de granskade märkningskraven.

• I 30 av de 43 granskade produkterna ingick växter eller växtextrakt som kan innehålla hälsofarliga substanser
• Substanser som kan ge biverkningar påvisades i 28 produkter
• 19 av de 43 granskade produkterna saknade svensk märkning
• Hälsopåståenden förekom på 18 av de 24 produktförpackningarna med svensk märkning. Många av påståendena saknar vetenskaplig grund
• 8 av produkterna skulle vid en prövning kunna klassificeras som läkemedel.

Livsmedelsverket har kontaktat kommunerna som i sin tur ska kontrollera företagen som är inblandade. Det är skrämmande att det får se ut så här! Hoppas det här gör att kontrollerna ökar och att många väljer bort kosttillskott och satsar på mat av bra kvalitet istället!

Ha en skön vecka ute i solskenet!
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar