Annons
25 maj 2011

Frukt, ljuva frukt!

Studier bekräftar om och om igen fördelarna med att äta en mängd varierad frukt dagligen. Dessa fördelar omfattar bättre blod profiler, ökad bentäthet och även ett starkt försvar mot fetma.

Nyligen publicerades en studie från Texas Women’s University som tittat på om blåbär med sina höga polyfenol-innehåll kan bidra i kampen mot fetma. Blåbär har redan visat positiva hälsoeffekter när det gäller hjärt-kärlsjukdom och metabola syndromet. Resultaten var positiva.

Medförfattare Dian Griesel, Ph.D. och Tom Griesel, av den nya boken med engelska titeln, TurboCharged: Accelerate Your Fat Burning Metabolism, Get Lean Fast and Leave Diet and Exercise Rules in the Dust (BSH, 2011) föreslår en större mängd av frukt i kosten. De rekommenderar även ibland dagar med bara frukt. ” Det är vanligt att frukt är begränsad i de flesta” viktminskningsprogram” och saknas för många i vardagen, men är viktig för optimal hälsa tillsammans med massor av färska grönsaker, nötter, frön och animaliskt protein som kött, fisk, ägg och ost,” säger Griesels. ”Det finns en uppsjö av fördelar med ett högt intag av frukt och det kommer även i fortsättningen påvisas i vetenskapliga studier.”

En annan aktuell studie om äpplen av professor Bahram Arjmandi, PhD, en nutritionist vid Florida State University visade hur äppel konsumtion sänkte LDL-kolesterol med häpnadsväckande 23 % och samtidigt höjde HDL med ca 4 %. De äppelätande kvinnorna i studien slutade också med lägre nivåer av två andra biomarkörer kopplade till hjärtsjukdom. Kvinnorna fick instruktioner att äta torkade äpplen utöver deras vanliga kost. Det blev 240 kalorier extra per dag, och trots detta gick de ner i vikt, i genomsnitt på 1,5 kg efter 6 månader.

I 18 år har Dr Arjmandi studerat hur våra kroppar reagerar på vissa livsmedel. Under 2009 släppte han resultaten från en annan studie med katrinplommon som visade att ett intag på ca 10 st per dag hade en positiv effekt på benmassan.

Att frukt är bra är inget nytt. En banbrytande studie publicerades i den medicinska tidskriften Nutrition and Cancer 1992 (Nutr. Cancer 1992; 18:1-29) av 156 cancer studier fann man att 128 studier visade en skyddande effekt av att äta frukt och grönsaker.

Det är bara att njuta av säsongens frukt! 3 frukter eller bärportioner om dagen och två stora portioner grönsaker och rotfrukter gör att vi åtminstone når upp till rekommendationerna!
Smaklig fruktstund!

Hälsningar
Susanne

Läs mer om:  frukt, hälsa, vikt

Kommentarer

  1. Thom Mani,  18 augusti, 2012 15:38

    Visst frukten i sig är säkert rätt nyttig. Vad man bör tänka på om man skulle få för sig att dagligen äta mängder med frukt, är att de man köper i affären också är rikligt besprutade och därmed giftiga att äta. Det är synd, då frukten vi ska må så bra av är förstörd.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar