Annons
20 maj 2011

Frukostätare nöjda längre….

En forskare från University of Missouri kan i sin studie visa att en hälsosam frukost, speciellt med ett högt innehåll av protein, ökar mättnadskänslan och minskar hungern hela dagen. Forskarna använde en magnetkameraundersökning och kunde fastställa att en proteinrik frukost minskar hjärnans signaler som kontrollerar matlust och belöningssystemet som driver ätbeteendet. Den här forskningen ger ytterligare belägg för att frukost är en värdefull strategi för att kontrollera aptiten och reglera matintaget.

Forskarna beslöt att rikta in sig på ”frukost-hoppande tonåringar” av två skäl. För det första har man sett att hoppa över frukosten har starkt samband med ohälsosamma mellanmål, överätande (speciellt på natten), viktökning och fetma. För det andra, så hoppar cirka 60 procent av ungdomar över frukosten dagligen i USA.

I tre veckor, fortsatte tonåringarna att antingen hoppa över frukosten eller inta en frukost á la 500 kcal, som innehöll flingor och mjölk (och normala mängder protein) eller en frukost med mer protein förberedda som våfflor, sirap och yoghurt. I slutet av varje vecka, avslutade deltagarna ett aptit- och mättnadsfrågeformulär. Precis innan lunch, avslutade de dessutom en hjärnscanning, för att identifiera hjärnans aktivering.

Jämfört med frukost-hopparna, såg man att de som åt frukost kände en ökad mättnad och minskad hunger hela förmiddagen. Magnetkameraundersökningen visade att hjärnans aktivitet i regioner som kontrollerar motivation- och belöningssystemet minskade före lunchtid hos frukostätarna. Dessutom ledde högre proteinhalt i frukosten till ännu större förändringar i aptit, mättnad och belöningssystemet som driver ätbeteendet jämfört med den normala frukosten.

Dessa fynd tyder på att äta en frukost kan vara ett effektivt sätt att få kontroll på sitt ätande och dessutom förhindra oss att äta för mycket. En proteinrik frukost kan till och med vara ännu mer effektiv.

Det får bli en härlig äggfrukost imorgon!

Ha en skön helg!

Hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar