Annons
9 december 2009

Finns nyttigt socker?

Fråga:

Jag har hört att fruktsocker – fruktos – är lika illa som annat socker när man vill gå ner i vikt. Nu undrar jag om oraffinerat socker som finns i vissa ekologiska produkter är bättre än vanligt socker? Spelar det någon roll vilket socker man väljer när man vill gå ner i vikt?

Svar:

Fruktos i exempelvis drycker är inte bra ur viktsynpunkt – men det innebär inte att vi ska undvika att äta frukt som är nyttigt och nödvändigt för kroppen!

Det som skiljer raffinerat vitt socker och oraffinerat brunt råsocker är att det bruna sockret innehåller olika mineraler och spårelement, bland annat krom, som är ett viktigt ämne för kroppen. Oraffinerat socker är alltså något bättre för hälsan men innehåller lika mycket kalorier som vitt socker.

Det är vanligt att det står ”utan tillsatt socker” på livsmedel trots att varorna har sötats med fruktos, glukos, honung eller frukt- och bärkoncentrat. Dessa sockerarter är ur viktsynpunkt lika illa som vanligt socker men honung, frukt- och bärkoncentrat innehåller lite vitaminer och är därför något nyttigare.

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar