Annons
8 juni 2010

Dåligt samvete när jag äter? Vad ska jag göra?

Hejsan ,

 Jag är en tjej på 18 år och gick ner rejält i vikt förra året och efter att mensen försvann blev jag tillsagd att gå upp. Jag är 172 cm lång och var i vintras nere på 53 kg (riktigt lite!) Nu väger jag dock 58 kg och anser det mer normalvikt och jag vill hålla mig runt 60 kg. Jag har tränat i hela mitt liv och ser till att träna cirka 3 ggr i veckan även om jag inte hunnit den senaste tiden.

 Men jag vet inte hur jag ska äta för att få i mig tillräckligt med energi per dag utan att varken gå upp eller ner? Jag är inte missnöjd med min kropp utan vet att jag är ganska smal men kan ändå inte undgå att få dåligt samvete när jag äter godis och mycket mat. Jag älskar att äta godis och ser till att göra det lite för ofta nu för tiden… Hur mycket borde man äta om man är i min ålder och hur? Var är egentligen normalvikt för en tjej som mig?

 Vet inte riktigt vart jag vända mig… tycker det är lite jobbigt att prata med föräldrarna. Detta har varit ganska mentalt jobbigt även om jag börjar (hoppas iaf) börja komma ur det nu… Jag känner mig bara väldigt förvirrad…

 MVH M

Hej!

Jag tror att det vore bra om du kan ta kontakt med en dietist som kan gå igenom kosten med dig så att du känner dig trygg i det du äter. Det är alltid tokigt att prata om vad man ska väga eftersom muskler väger mer än fett vilket gör att du lätt kan väga lite mer om du är vältränad. Jag skulle tro att en normalvikt för dig borde ligga på ca 65 kg, men det bästa är att strunta i vågen och känna hur kroppen känns i stället. Det är svårt att prata om hur mycket du ska äta också. Du behöver dock gå upp lite i vikt och bör äta lite mer en period. Ta och lägg till lite nötter varje dag och öka portionsstorleken vid varje måltid.  Se till att få i dig frukost, lunch, middag och två eller tre mellanmål (två varma måltider varje dag).

Du behöver även arbeta med att förändra dina tankar och få bort skulden kring maten. Tänk att du alltid har ett val och att du väljer att äta godis då och då, det är ingen som tvingar dig och du äter för att det är gott. Kanske bestäm dig för att välja bort godis under veckan och välj att äta det på fredagen eller lördagen istället. Innan du går och handlar så bestämmer du hur mycket du vill handla så att det inte blir för mycket och du får dåligt samvete. Du har hela tiden ett val och det är du själv som bestämmer hur du ska tänka. Bara för att du missar träning eller för att du äter godis ”en gång för mycket” så faller inte allt för det. Det är bara att konstatera att det inte blev som du tänkt dig och ta nya tag.

Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en dietist och det bästa är nog att söka någon privat då det är svårt att få remiss till dietist om det inte är AKUT. Gå in på www.privatdietister.se och se om det finns någon dietist att kontakta där du bor.

Lycka till!

Bästa hälsningar

Susanne

42-15626586

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar