Annons
28 december 2009

Buken ska bort

Fråga:

Vad kan jag göra åt min bukfetma? Har alltid haft en valk på magen och min mamma har också en, men det betyder inte att jag vill fortsätta ha det så. Vad är orsaken? Jag äter en del pasta och mackor men försöker hålla mig till nyttiga varianter. Tränar 1–2 gånger per vecka. Får lätt muskler på alla delar av kroppen utom just på magen.

Svar:

Fettdepåer finns på olika ställen på kroppen. Hur vi sedan lagrar fett i depåerna varierar från person till person. Vissa lagrar extra på magen eller rumpan medan andra fördelar fettet över hela kroppen.

När det gäller buken så sätter det sig väldigt lätt på magen om man lever ett stressigt liv. Kan det vara en bidragande orsak?

Jag rekommenderar dig att öka träningsdosen till 2–3 gånger per vecka, för det mår både kroppen och själen bra av. Träna bålstabilitet, gärna med en stabilitetsboll. Försök då att hitta din inre bukmuskulatur, den så kallade knipmuskulaturen. Att jobba med bålen gör att man stärker upp den inre rygg- och bukmuskulaturen samt bäckenbotten. Det kan kännas som att man plötsligt fått på sig en korsett som håller in magen. Kombinera denna coreträning med cykling, löpning eller raska promenader. Testa att dra ner lite på smörgåsarna och pastan, och öka mängden potatis, rotfrukter och grönsaker i stället.

Kommentarer

 1. Rebekka Satejeff,  16 februari, 2010 21:04

  Hej hej!
  Jag har varit här inne på sidan för ett tag sedan och då kunde man som prenumerant, skapa en profl och få menyer som hjälpte att reglera vad man stoppade i sig. Eller minns jag fel?
  Jag väger idag 70kg och är 162cm. jag och min man har precis börjat testa LCHF kost men jag måste säga att jag har redan efter ett par dagar tröttnat på den maten. Känns som om det bara växer i munnen på en.
  Har ni färdiga menyer med frukost. lunch, mellanmål och middag för oss som behöver hjälp med det? jag önskar gå ner en 8 kg, långsamt, inte för fort. Räcker det att gå ner till 1500 kcal per dygn ??

  vänligen
  Rebekka

 2. mariet,  29 september, 2010 11:16

  Hej Rebecca,
  Vi har tyvärr inga färdiga menyer på sajten längre – tjänsten med att registrera mat togs bort för snart ett år sedan, men i papperstidningen finns varje nummer ett menyförslag och sedan kan du välja bland alla recept på sajten och själv komponera din meny efter egen smak. Om du går ner till 1500 kcal/dygn får du troligen en långsam men stabil viktminskning förutsatt att du rör på dig också!
  Lycka till
  /Marie Tegnér

 3. Janne,  10 december, 2010 14:20

  Rebekka: ”öka mängden potatis” – Du kommer gå ner i vikt som tusan!! 😉 Vare sig du vill eller inte så är det kolhydrater du blir tjock av. Lustigt att du får ett råd att äta mer kolhydrater av en dietist då.

 4. Susanne Gustafsson, dietisten,  24 januari, 2011 11:55

  Det är mängden kolhydrater som är avgörande och kvaliteten och inte kolhydraterna i sig. Om du får i dig för mycket energi totalt så går du upp i vikt och då spelar det ingen roll vad du har ätit för mycket av! Dessutom har kvaliteten på kolhydraterna ha en stor betydelse. Ett framgångsrecept för viktstabilisering visade sig i en studie vara kost med lågt GI och en liten större mängd protein. Ta inte bort kolhydraterna: ta bara lite mindre mängd och gör bättre val! Bästa hälsningar
  Susanne Gustafsson, dietisten

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar