Annons
25 mars 2010

Bristande kunskap om mat

I måndags publiserade DN en artikel om vår bristande kunskap om mat. Många vet inte vad halv- och helfabrikat är och det finns heller ingen bra definition. Middagsfrid tycker jag har en bra definition som de utgår från. Middagsfrid beställde en undersökning för att se vad svensken vet om den mat de äter. Och det verkar som om det är bristande kunskap om vad som är halv- och helfabrikat. Hela 52 procent av de tillfrågade tror inte att falukorv är ett halvfabrikat. 37 procent tror inte att tortellini är ett hel- eller halvfabrikat, och siffran för pesto är också  37 procent.
Middagsfrids definition utgår från att helfabrikat är en industriellt processad produkt som ersätter en hel rätt, som till exempel fiskgratäng, pan pizza och färdiga frysrätter. Halvfabrikat definierar Middagsfrid som en industriellt processad produkt med fler än en ingrediens som till exempel guacamole, tomatsås, korv, smaksatt crème fraiche, köttbullar och pulvermos. Råvara är enligt Middagsfrid en vara med endast en ingrediens och eventuellt vatten som till exempel ägg, rent kött/fisk/kyckling (färsk och styckfryst), frukt (färsk och styckfryst), grönsaker (färsk och styckfryst), mjölk, mjöl, grädde, pasta, ris samt rena torkade kryddor.
En bra definition tycker jag! Jag som många andra vill gärna laga mat av så mycket råvaror som möjligt, men ibland brister tiden och det är självklart ok att använda halvfabrikaten. Problemet som den här undersökningen visar är att många använder hel- och halvfabrikat i större utsträckning än vad de själva vill, och det på grund av bristande kunskap vilket är synd.

Så nu är det bara ut i butikerna och leta bra råvaror till helgens matlagning! Lycka till!

Ha en härlig helg!

Hälsningar
Susanne

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar