Annons
24 september 2010

Blir inte av med ”gravid-kilon”, vad ska jag göra?

Hej!

Jag skulle vilja ha hjälp med att äta nyttigt mat nu när jag är gravid. Har en förmåga att gå upp jättemycket och har svårt att blir av med dem efter graviditeten. Har nog gått upp minst 15 kg och har inte blivit av med allt. Vad ska jag äta för att mår bra under graviditeten och efteråt?
Hur träna jag upp mina inre magmuskler som gör att jag ser gravid ut?

Hälsningar
Jenny

Hej Jenny,
Det är ju lätt att gå upp när man är gravid och en viktökning på ca 12 kg är fullt normalt och bra. Ca 9 kg är barnet och allt som hör till och sedan räknar man med att det är bra om man har ca 3 kg extra att ta av om det skulle behövas.

Den extra energin man behöver under graviditeten är ca 300 kcal, vilket motsvarar en smörgås med lätt-margarin, en ostskiva, ett glas lättmjölk och ett äpple. Det innebär ju inte att man kan äta för två.

Du ska ju egentligen äta samma nyttiga mat under graviditeten som efter. Se till att äta frukost, lunch och middag samt något mellanmål och kvällsmål och försök att äta vid samma tid varje dag för då blir det lättare att hålla blodsockret jämt.

Ät mycket grönsaker/rotfrukter till lunch och middag och välj gärna grönsaker med olika färger, vilket hjälper dig att få i dig alla vitaminer och mineraler. Undvik allt fikabröd och välj frukt istället.

Det är bra om du tänker att du ska börja gå ner i vikt när du slutat ammat för det är inte bra att äta för lite under amning. Om man äter för lite blir det en risk att man bildar ketonkroppar (som bla hjärnan använder som energi), vilket gör kroppen ”sur” och även bröstmjölken. Det kan alltså smaka illa om bröstmjölken.

Det är toppen om du kan aktivera dig under graviditeten så som promenader, simning, cykling och även arbeta med knipmusklerna. Den inre bukmuskulaturen jobbar otroligt mycket vid balansövningar på 1 ben, bollträning och på speciella coreklasser eller vid funktionell träning.

Vid den här typen av träning gör man sällan vanliga sit-ups utan arbetar mycket med balansen istället. Jag kan rekommendera dig att köpa Katarina Woxneruds bok ”Mammamotion – träna under och efter graviditeten”.

Lycka till!
Hälsningar Susanne

42-16138127

Kommentarer

 1. HA,  26 september, 2010 0:17

  Snälla kan Du svara på detta!

  Vilket anses nyttigast/hälsosammast av fullkornsris och bulgur? Om man kommer äta mycket utav en av dessa, vilket är att föredra? Den som alltså ger mest näring och vitaminer. Vilket har lägst GI? Bulgur innehåller ju gluten också..

  Tacksam för svar!

 2. sussi,  27 september, 2010 20:31

  Bulgur är ett bra alternativ. Har du provat råris? Också bra. Lite mer järn i bulgur än riset bland annat. Bulgur innehåller lite mindre kolhydrater och mer protein så det borde ha lägre GI än fullkornsriset.
  Lycka till!
  Mvh Susanne

 3. HA,  27 september, 2010 22:10

  Tack för svaret!

  Så det är en ganska stor skillnad på fullkornsris och vanlig bulgur? Bulgur verkar alltså ”nyttigare”…

  Men är det i sådant fall någon stor skillnad på vitt ris och fullkornsris?

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar