Annons
7 december 2010

Avhållsamhet från alkohol gav viktminskning hos överviktiga

Det resultatet fick man i en studie som gjorts i Höganäs kommun. 38 överviktiga personer i 35-65 års ålder ingick i studien. De hade en självrapporterad moderat alkoholkonsumtion och var vid 20 års ålder normalviktiga. De valdes slumpivst in i två grupper varav den ena var en alkoholavhållsamhetsgrupp och den andra var en kalorireducerad kostgrupp (1700 kcal). Den sista gruppen fick också råd om 30 minuters daglig promenad. Alla deltagare kallades till 8 besök under en 26-veckorsperiod (6 månader).

Efter 6 månader noterades i båda grupperna en signifikant viktreduktion (4-6 kg) samt reducerat midjeomfång och BMI. Det är otroligt att man genom att råda avhållsamhet från alkohol får samma resultat i viktnedgång som en kalorireducerad kost. Viktreduktionen i båda grupperna kan säkert till viss del förklaras av den intensiva och ökade uppmärksamheten i form av besök på vårdcentralen under studietiden, men ändock härliga resultat.

Det är svårt att avgöra hur mycket kalorier man får i sig genom alkohol eftersom den lätt slinker ner. Den energin ger ingen bra mättnadskänsla och det blir väligt lätt för mycket energi som kan leda till övervikt. Det tål att tänkas på nu i juletider med glöggmingel, julfester och julbord.

Drick med måtta med andra ord, eller avstå helt om du inte är sugen! Jag får dricka med måtta eftersom jag tycker så mycket om glögg!

Vänliga hälsningar
Susanne

Kommentarer

 1. Janne,  10 december, 2010 14:16

  Själv så gick jag inte ner fjuttiga 4-6 kilo. Jag gick ner över 20 kilo på fyra månader genom LCHF-kost. Från 128 till 106 kg. Dessutom så drack jag mängder med vitt vin varje helg. Jag åt två rejäla portioner om dagen. Frukost och middag.

 2. Jan Adsjö,  12 december, 2010 12:10

  Censur a la Kina råder på MåBra?

 3. sussi,  14 december, 2010 20:28

  Jag får bara grattulera dig, Janne! Vissa verkar klara det bättre än andra!

 4. sussi,  14 december, 2010 20:29

  ?

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar