Annons
9 december 2009

Är kokosolja nyttigt?

Fråga:

Jag har läst att kokosolja innehåller en mängd nyttiga ämnen och att man med fördel kan äta en matsked per dag. Men i en annan artikel har det stått att man ska undvika kokosolja eftersom den innehåller onyttiga fetter. Vad anser du?

Svar:

Ordet kokosolja är förledande eftersom det är samma fett som vi vanligen kallar kokosfett. Och kokosfett är ingen bra fettkälla. Det innehåller mycket mättat fett – hela 91 %. Även om det idag är känt att vissa mättade fettsyror är mindre farliga än andra, borde den fettsammansättning som kokosfettet har bidra till att höja kolesterolet.

Det florerar många rykten om kokosfett på nätet, bl a att laurinsyra är en essentiell – livsnödvändig – fettsyra, vilket inte är sant. Ta mycket hellre ett tillskott av omega-3.

Kommentarer

 1. Sara,  04 januari, 2010 0:18

  Och amma för guds skull inte era barn! Bröstmjölk innehåller stora mängder mättat fett, bl.a. ovan nämnda laurinsyra. Det kan aldrig vara nyttigt. Naturen måste ha gjort en tabbe som inte fyllde mammornas bröst med olivolja och margarin!

 2. Tobbe,  04 januari, 2010 0:19

  Kokosfett är bland det nyttigaste som finns. Se t ex Sircar & Kansra från 1998. De visade att hjärt-kärl-sjukdomarna i Indien ökade när de bytte ut kokosfett och skirat smör (väldigt mättade fetter) mot så kallade nyttiga fleromättade vegetabiliska fetter.

 3. dufva,  04 januari, 2010 1:11

  Att diskutera fetter med dietister är tyvärr idag ofta liktydigt med att be om att få felaktig information.

  Tyvärr verkar Må bra:s variant tillhöra de icke uppdaterades skara.

  Det finns idag gott om undersökningar som visar att det mättade fettet är absolut ofarligt och tom nyttigt.

  Det finns dessutom en del unika fettsyror i cocosfettet.

  En av de mest intressanta är laurinsyran som är starkt bakterie/virus/parasitdödande.

  Den är också ytterst verksam mot Candida som ju idag är en svår plåga för många.

  Folkslag som äter mycket kokosfett är absolut friska i sina kärl, ända tills dom går över till processade oljor eller margariner.

  Efter det dröjer det inte länge innan dom uppvisar samma sjukdomsmönster som vi västerlänningar.

 4. mikael pestel,  22 februari, 2010 10:55

  Det är skillnad på olika typer av kolestrol. Bred forskning har reviderat mättade fetter, då framförallt laurinsyran som är nyttig i kokosfett. (MCT-fett). Då större delen av forskningen kring fett sedan 50-talet nu börjar anses obsolet och undermålig, verkar Stefan Rössner och hans gelikar få svårt att försvara sig.
  Som dietist bör du ha koll på detta.
  Läs exempelvis källan hos Sanna Ehdins webbplats om undersökning på Chalmers;

  http://ehdin.com/?id=1368

  Mvh,

  Mikael

 5. Moa,  21 mars, 2011 16:40

  Laurinsyra är neutral mot värdena. Cocosolja i renad form är jättenyttigt som stekfett tex och andra användningsområden. Att bara använda växtoljor kommer leda till konstig omega6-balans!

 6. Petra,  12 maj, 2011 23:47

  Vad är det man får i sig med coccosfett som är så nyttigt? Hört alla möjliga varianter såsom att demenssjuka kan bli bättre till att det är farligt.Vilket coccosfett ska man köpa?

 7. Roy Düring,  15 maj, 2011 13:22

  Ombedd att kommentera denna text.

  Vi måste reda ut lite vad som menas och att ett ämne är essentiell skulle vara att ämnet är livsnödvändigt och att kroppen inte kan tillverka det själv. Om vi pratar om Laurinsyra från kokosnöt alt. palmkärnor. Så kan inte kroppen tillverka detta själv utan det måste komma in utifrån. Laurinsyra behövs egentligen inte i kroppen. Däremot så omvandlas Laurinsyran till Monolaurin och det är ett ämne som vi vet alldeles för lite om. Vi vet att det är ett av de kraftigaste delarna i vårt immunförsvar. Att det skulle vara livsnödvändigt tycker jag inte men vi skulle må betydligt sämre om vi inte fick tillgång till det i kroppen.

  När det gäller att kokosfett skulle vara en dålig fettkälla. Så är det helt felaktigt. Fettet i en ren, oraffinerad kokosolja är det fet som liknar vårt egna fett närmast. Nerbrytningen av kokosfettet börjar redan i munnen, vilket avlastar bukspotskörteln, men framför allt så tas inte kokosfettet upp av lymfan, som andra fetter, utan i tarmarna som via portådern, genom levern och direkt ut i blodet. Nej, inte som något kolestrolhöjande fett utan då omvandlat som energi. Alla celler behöver energi och energin kommer från fett. Vanliga fettsyror behöver enzymer för att bryta ner och omvandla fettet till energi. Men kokosfettets medellånga fettsyror går direkt in utan hjälp. Vilket gör att det blir direkt energi utan andra slaggprodukter eller behov av andra ämnen.

  Jag tror verkligen inte att man ska nu rusa ut och sleva i sig en deciliter kokosolja per dag. Att alla borde börja med en matsked per dag för att vänja kroppen är bra och sedan öka genom att byta ut sitt andra fett – är mycket bra och det finns absolut ingen som kan säga att det är fel på något sätt.

  Nu är kokosolja inte världens billigaste produkt och tyvärr kostar den idag för mycket. En bra kokosolja/kokosfett som inte är blekt, inte innehåller smakämnen, är filtrerad så att kopran (det vita i nöten) är borta kostar idag runt 100-150 kr per kilot. Som all olja så skiftar den i gult och det är det är den vita delen i kopran som gör att den blir vit. Om den nu inte är härdad eller färgad – vilket också gör den vit.

  Jag tror att i höst så kommer kallpressade, obehandlad, filtrerad kokosolja finns tillgänglig i dagligvaruhandeln och räkna med ett pris på 20 – 25 kr för 250g förpackningar.

  Självklart tar jag emot frågor och vi svarar alltid på: info@kokosfabriken.se

  Hälsningar

  Roy

 8. Tomas,  10 juni, 2011 18:36

  Herregud

  Jag trodde verkligen inte det fanns så många obildade människor i Sverige som inte ens kan hålla reda på de olika typer av fetter som kroppen BÖR få i sig.

  Snälla LÄS en kurs på Universitetet eller någonting motsvarande innan ni skriver till svenska folket, ni förstör för andra människor som inte kan någonting, låt dom få en chans att lära sig.

  Detta gäller speciellt skribenterna på denna sida, herregud att ni vågar skriva sånt här till era kunder 😉

 9. Josef Boberg,  25 januari, 2012 21:08

  ”Det florerar många rykten om kokosfett på nätet, bl a att laurinsyra är en essentiell – livsnödvändig – fettsyra, vilket inte är sant.”

  Är det sant ?

 10. Damla,  02 maj, 2012 21:18

  Ursäkta mig men Sveriges dietister läser inte biokemi. Dietisten talar om höjt kolesterol. Vilka talar hnm om bra eller dålig kolesterol. Förhöjt HDL chol är mycket bra för kroppen om dietisten nu vet vad jag som läkare talar om. Kör kokosfett i allt tycker jag. Skippa al kolhydrater vilket bildas till socker i levern. Kör normal mängs protein och mer fett ingen socker så ska ni se hur bra det är både för hjärnan och kroppen. Hjärnan är gjord av fett. Mycket bra för minnen. Under läkarutbildningen då jag lärde mig om fysiologin och kliniska biokemin så bytte jag min kost till mycket fett inga kolhydrater. Hjälpte mig oerhört mycket då jag fick bättre konsentration och gick ner i vikt. HDL höjdes då VLDL IDL sänktes och Tg såklart.

 11. Dr Elisabeth,  09 maj, 2012 19:54

  Den där pantade bruden såg jag på tv en gång när jag var hemma i sverige, hon retar GALLFEBER på mig med sin okunskap och korkade bimbo-framtoning. Jag var så arg att jag skrev en insändare till tv4 och sa att sånna där människor som hon kommer fullständigt förstöra folkhälsan om de ska få komma till tals. Helt otroligt att man kan vara en sån hönshjärna och ändå få medverka i tv i ett land som sverige, om man kan omyndig förklara folk borde man minsann kunna idiotförklara dem också – hon och hela dietist-kåren är en stark kandidat!

 12. Ignorans är det värsta jag vet!,  17 september, 2012 22:20

  Naturen gör aldrig fel. Min mamma blev tillsagt att sluta amma mig alldeles för tidigt, studier visar nu att det kan vara en stor anledning till varför jag senare fick celiaki (glutenintolerans), kopplingen har senare gjorts mellan celiaki och diabetes (vilket jag fick på min sexårsdag). Min familj är helt frisk, ingen i min närmsta familj har varken gluten eller diabetes. Jag går inte in på det mer, jag är inte utbildad innom ämnet så jag ska inte ge råd. Det borde inte du heller ”Sara” (04 Januari, 2010 0:18
  ). Helt ärligt gör du mig förbannad ”Naturen måste ha gjort en tabbe”- läs åtminstone på innan du ger sådana råd.

 13. Stephan,  06 december, 2012 18:40

  Anki har du källor för dina påståenden?

 14. Kopra fattigmans kokos,  01 januari, 2013 22:56

  http://www.naturepacific.com/contents/en-us/d46_what_is_virgin_coconut_oil.html

  Läs där så ni inte blir lirade när ni köper kokosolja. Extra virgin ska det vara och detta både luktar och smakar. Man behöver inta tillsätta kopra för smak om det är bra kokosolja ifrån början.

 15. Kopra fattigmans,  01 januari, 2013 22:58

  Det ska vara färskpressad kopra och inte importerad som sedan pressas efter några veckor. Om nån importerar kopra till sverige och pressar den ska man akta sig.

 16. Kopra fattigmans,  01 januari, 2013 23:00

  Förtydligande kopra kallas det när det är torkat enligt länken innan läs och bli upplysta. Det är det enda som kan stoppa fusket.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar