Annons
19 juli 2010

Äntligen kommer nya krav på märkning av färgämnen!

Äntligen skriver jag men skulle också kunna skriva tyvärr bara ett nytt krav. Jag skulle helst vilja att dessa färgämnen faktiskt förbjuds. Men man får vara glad åt det lilla för från den 20 juli ska livsmedel som innehåller vissa färgämnen ha särskild märkning. Namnet på färgämnena eller E-numren, sex stycken, ska kompletteras med texten ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

Anledningen till de nya märkningskraven är en studie från Storbritannien som pekar på att ämnena kan ge barn koncentrationssvårigheter. Dessa färgämnen är de så kallade azofärgämnena. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har bedömt studien och menar att det inte är klart vetenskapligt bevisat att ämnena har denna effekt. Förhandlingar mellan EU:s råd och Europaparlamentet resulterade dock i kravet på särskild märkning. Det finns fler studier som har hävdat att barnen får koncentrationssvårigheter så det känns iallafall bra att man har ställt nya krav på märkningen.
Azofärgerna kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner och vanliga symtom är hudutslag, som oftast är lindriga. Andra symtom som astma, nässelfeber och eksem har också rapporterats.
Det ska numera alltså stå med på ingrediensförteckningen så det är bara att läsa där. Men oförpackade livsmedel har ingen ingrediensförteckning. Den som säljer oförpackade livsmedel bör kunna upplysa om vad som finns i ett visst livsmedel. Man får helt enkelt fråga i butiken. Exempel på livsmedel som säljs oförpackade i butik och som kan innehålla azofärger är lösgodis och kakor. Azofärgämnen kan också förekomma i lösglass, räkor, restaurangmat och färdiglagad mat samt i en del andra produkter, som säljs i lösvikt över disk.

I svensktillverkade livsmedel används azofärgämnen inte i någon större omfattning vilket kan vara skönt att veta. Vill du veta mer så gå in på slv.se (livsmedelsverkets hemsida) för vidare läsning.

Mhv Susanne 

Kommentarer

Inga kommentarer än.

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar