Annons
11 oktober 2010

32 gener som gör oss fetare

Forskare har hittat totalt 32 gener som kan påverka om vi blir feta. De som har flest fetmagener väger i genomsnitt åtta kilo mer än de som har minst antal av genvarianterna. Det visar en ny studie som presenterats i tidskriften Nature Genetics. Totalt har 250 000 personer från olika länder deltagit i studien. Det behövs så många människor för att forskarna ska kunna hitta riskgenerna eftersom var och en av generna har ganska liten effekt. 14 av generna var kända sedan tidigare och nu hittade man dessutom 18 nya. Professorn Erik Ingelsson säger att det här är bara början, då deras beräkningar visar att det finns åtminstone 284 gener som påverkar risken för fetma.
Ärftlig risk för övervikt och fetma handlar till stor del om att man har större aptit än andra.

Miljöfaktorer spelar också en stor roll. I samhällen där alla går runt 15 000 steg om dagen blir nästan inga människor feta. Det visar bland annat studier på den religösa sekten amish som lever som på 1800-talet. Att dricka läsk, titta på tv mer än en timma om dagen och att åka bil till jobbet är också faktorer som visat sig bidra till övervikt och fetma.

En viktig bit är alltså trots allt att se över sin portionsstorlek, äta mycket grönsaker och rotfrukter, och röra mycket på sig för då minskar risken för övervikt och fetma. Ta cykeln eller gå till jobbet, ta trapporna eller gå i rulltrappan och ta varje chans du kan för att få lite extra vardagsmotion.

Kommentarer

 1. Eva Berghov,  12 oktober, 2010 11:46

  Bara en enkel fråga: Kan man äta hur mycket frukt som helst? Är det några som är bättre o några som är sämre? Vilka kan man äta mest av?

 2. sussi,  15 oktober, 2010 19:18

  Frukt ger ju också energi men inte så mycket så 3-4 frukter per dag är jättebra. Och utöver det så bör du få i dig två rejäla portioner av grönsaker och rotfrukter. Det spelar ingen roll vilken frukt du väljer.
  Lycka till!
  Hälsningar Susanne

 3. Eva Berghov,  16 oktober, 2010 10:09

  TACK! För svaret, har ställt en fråga angående fett skulle bli glad om du svarade!

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar